Пилотът на Хаас Кевин Магнусен спечели шокиращо първия полпозишън за себе си и отбора във Формула 1, като триумфира в квалификацията в Сао Паул, изпреварвайки световния шампион Макс Верстапен.  

Заради дъжда условията на пистата „Интерлагос“ се променяха непрекъснато и в крайна сметка датчанинът имаше късмета да завали силно, когато бе на върха. 

Така той ще потегли пръв в спринтовата надпревара в събота, като според начина на завършване в нея ще бъде определено стартовата решетка за неделната Гран При. 

30-годишният Магнусен бе лидер в подреждането 8 минути преди края на Q3, когато Джордж Ръсел, който ще стартира трети, се завъртя и с това предизвика червен флаг и спиране на сесията. Дъждът, който през цялото време, валеше леко, изведнъж се усили точно тогава, което означаваше никой няма да може да подобри времето си и това остави радостта за Магнусен и Хаас. 

„Когато влязох в спорта бях много арогантен и си мислех, че съм края на света. След това научих доста уроци  и разбрах, колко е труден този спорт. Сега спечелих полпозишъна, така че просто ще се насладя на този успех“ заяви Магнусен, чийто съотборник Мик Шумахер остана последен. 

Ландо Норис с Макларън, който бе много силен през цялото време, ще стартира 4-и, а 5-и остана Карлос  Сайнц с Ферари, но той ще бъде наказан с 5 места за неделя заради смяна на двигател. 

Пилотите на Алпин Естебан Окон и Фернандо Алонсо дадоха 6-о и 7-о време, а Люис Хамилтън остана едва 8-и. Конкурентите за второто място Серхио Перес и Шарл Льоклер също разочароваха, като ще стартират един до друг от 9-о и 10-о място. От Ферари пак допуснаха грешка, пращайки Льоклер при първия му опит с гуми интермедия. 

В събота от 17:30 българско време е втората свободна тренировка, а от 21:30 е спринтовото състезание. Гран При на Сао Пауло е в неделя от 20:00 часа.